Metamorfose door keukenkastjes lakken

Metamorfose door keukenkastjes lakken  

Je keuken is toe aan een nieuwe look, maar je wilt nog niet direct een nieuwe keuken kopen. Dan is het mogelijk om opnieuw je keukenkastjes te lakken. Eventueel zet je er daarna mooie nieuwe handgreepjes op en je herkent je eigen keuken bijna niet meer. Daarbij is het nog een stuk goedkoper ook. Het ligt er een beetje aan of je mdf keukenkastjes wilt schilderen of houten keukenkastjes. Als je keukenkastjes van kunststof zijn, is er een speciale primer nodig voordat de verf erop komt. Om keukenkastjes te lakken, moet je ze eerst goed schoonmaken en daarna ontvetten met een speciale ontvetter. Daarna ga je de kastjes licht opschuren met schuurpapier. Maak de ondergrond hierna vrij met een schilderstoffer. Wanneer het verschil tussen de kleur die je nu hebt en de kleur die je uitgekozen hebt erg verschilt, schilder ze dan eerst met grondverf. Dat is een goede basis. Als alles droog is, dan weer eventjes licht schuren en stofvrij maken. 

Welk type lak gebruiken?  

Keukenkastjes lakken doe je als je het helemaal goed wilt doen met een slijt- en krasvaste lak want keukenkastjes hebben veel te verduren. Je hebt de keuze tussen hoog- en zijdeglanslak. Dat is helemaal naar eigen wens. Daarnaast kun je een keuze maken uit lak op waterbasis of lak op terpentinebasis. Verf op waterbasis schildert tegenwoordig net zo goed als andere verf. Je ademt altijd verflucht in en de verf op waterbasis is dus reukloos. Verf op terpentinebasis stinkt wel meer en is bij veelvuldig gebruik ongezonder. Er is de mogelijkheid om alle kastjes in één kleur te verven maar je kunt natuurlijk ook meerdere kleuren gebruiken als je daarvan houdt. Dan maak je een soort valkverdeling. Kijk wel uit of het geheel niet al te druk wordt. Breng de kleur in harmonie met je aanrechtblad en je keukenapparatuur. Je kunt je keuken laten lakken of spuiten door Uithoff VOF.

Speciale behandeling bij kunststof 

Veel keukens zijn gemaakt van kunststof en als dit het geval is, is er een speciale behandeling nodig om de keukenkastjes te kunnen lakken. Ten eerste breng je na het schuren en ontvetten nog een primer aan en daarna nog een laag hechtprimer. Anders laat de verf eerder los van de kastjes en dat zou jammer zijn. De hechtprimer op waterbasis droogt snel dus hoef je niet al te lang te wachten om door te gaan met je klus. Deze geeft ook niet de indringende geur af wat een primer op terpentinebasis wel doet. Na het lakken moet je er goed op letten dat je de eerste dagen niet teveel tegen de kastjes stoot om krassen te voorkomen. Als je de klus niet zelf wilt of kunt klaren, laat het dan doen door een schilder.

Delen